Процесът на оценяване, редактиране и подготовка на едно изображение за отпечатване усъвършенства и прецизира вашата представа за него.

Текст и фотографии от Джон Пол Капонигро

 

lead

Въпреки широко разпространената практика за споделяне на изображения изцяло в дигитална форма на екрана на компютъра, таблета и смартфона, отпечатването си остава върховен израз на една добре замислена фотография. Изображенията, показани на екрана на таблет, може да изглеждат ефектно, но въздействието на една отпечатана снимка е осезаемо по коренно различен начин. Самата хартия (или канава, или друг материал) допринася за изображението и основния процес, през който преминава един фотограф, за да създаде физическата отпечатка, която съвсем естествено ще прецизира вашата представа за снимката.

Осезаемост

Принтовете придават осезаемост на вашите изображения. Те подсилват тяхното въздействие с материални качества и асоциациите, които носят със себе си. Синтетични или естетвени? Гланцови или матови? Гладки или текстурирани? Със стандартни или нестандартни размери? Резки или меки? Бели или натурални? Прозрачни или металик? Тези и много други фактори ще окажат влияние върху техническото качество на вашите изображения и върху асоциативните реакции, които те предизвикват у зрителите им.

Мащаб

Принтовете определят мащаба на вашите изображения. Какъв е подходящият мащаб за едно изображение – миниатюра, в естествена големина или с още по-голямо увеличение? Искате ли хората да се озоват пред планина с размерите на сграда или да държат принта в ръцете си? Мащабът променя физическите и психологически реакции на хората по отношение на изображенията. Те се привързват към малките принтове и понякога ги държат и ги носят със себе си навсякъде. От друга страна, големите принтове карат хората да се потопят в изображението, което може да запълни цялото им зрително поле, докато не се отдръпнат назад, за да го разгледат от разстояние. С принтовете може да промените дадено пространство, а дори и да създадете ново пространство.

Дълготрайност

Отпечатването прави вашите изображения по-трайни. Погледнато в исторически план, оцелели са именно изображенията, които са били отпечатани. Като оставим настрани разказите за катастрофални загуби, свързани с новите технологии, досега не е имало случай, който да ни помогне да определим каква ще бъде трайността на дигиталните файлове, ако бъдат правилно съхранявани. На теория, при тях никога не би трябвало да се говори за стареене, като могат да бъдат копирани безброй пъти без влошаване на качеството им. Истинският въпрос, обаче, е дали хората ще извършват необходимата поддръжка, за да осигурят това. Някой ден в бъдеще преминаването от един носител и формат към друг може да става автоматично, но днес не е така. Гледайте на принтовете като на вашата съвършена форма на архивиране. Макар че с времето качеството им може да се влоши, ако са правилно направени и съхранявани, принтовете не се нуждаят от почти никакви грижи и допълнителни умения за тяхното възстановяване и използване.

Продаваемост

Тъй като са материални, принтовете лесно се купуват и продават. По-трудно е да се поиска по-висока цена за нематериални неща, а още по-трудно е те да запазят цената си и да бъдат оценени. През последните години сме свидетели на безпрецедентно нарастване на стойността на отпечатаните фотографии.

Ексклузивност

Отпечатаните изображения са по-редки, както и по-трудно достъпни. (Често това допринася за тяхната пазарна, както и персонална стойност.) Принтовете заемат физическо пространство, а защо бихте позволили нещо да прави това, ако то не е важно? Колко от изображенията, които разглеждате всеки ден, са отпечатани? Никой не носи хиляди принтове в джоба си или в мобилния си телефон. Никой не прави милиони принтове. Колко принта правите вие? Повечето от нас не правят достатъчно принтове. Отпечатването на фотография е изразяването на автора.

Различни преживявания при разглеждане

Принтовете карат зрителя да гледа на изображенията по различен начин. Ако сте като болшинството хора, вие сте направили принтове само на най-важните за вас изображения, като само няколко от тях са изложени едновременно за по-продължителен период от време. Ние разглеждаме изображенията, които са отпечатани по по-различен начин от онези, които не са. Кои изображения разглеждате по-често и по-продължително – онези, които са отпечатани или другите, които не са? Принтовете привличат погледа по-често и за по-продължително време. Те непрекъснато стоят около нас и не изискват почти никакво съзнателно усилие от наша страна да се замисляме отново и отново за тях, но въпреки това често ни карат да ги разглеждаме по-внимателно. Отпечатването на фотографии може да се превърне в част от процеса за вземане на решение да се привлече повече внимание към няколко избрани изображения. Когато изображенията бъдат отпечатани, те престават да се губят сред толкова много по-маловажни неща. Отпечатването на вашите изображения ги прави по-значими.

2-smИзборът на подходящо съчетание от принтер и хартия оказва голямо влияние върху начина, по който принта изглежда и усещането, което създава. Експериментирайте с хартии с различна текстура и настройки на принтера, за да установите комбинацията, която най-пълно отразява вашия стил и виждане.

Какво може да направи отпечатването на фотографии за вас

Когато правите принт, вие разглеждате вашите изоб