Ако се чудите защо професионалните фотографи и запалените любители снимат в RAW формат, сега ще обобщим неговите основни предимства пред JPG:

 • RAW файловете не са компресирани, а това осигурява възможно най-високо качество на изображението. JPG файловете са компресирани до по-малък размер – за целта се изтрива част от оригиналните данни.
 • RAW файловете са с по-високо качество като цяло, имат по-голям динамичен обхват, което ги прави подходящи за редактиране, ако е снимано в грешна (неподходяща) експозиция.
 • При снимане в JPEG формат фотоапаратът ви прилага нещо, наречено „обработване“ на снимките ви – проясняване, контраст, корекция на цвета и др. Форматът RAW не позволява тази намеса във вашите снимки, той ви дава сурово, необработено изображение, с което вие да работите както решите.

Снимането в RAW има и недостатъци. RAW файловете са по-големи по размер от стандартните JPG файлове. Ще заемат повече памет във фотоапарата ви и ще можете да направите по-малко снимки от обичайното (половината или дори по-малко). Другият минус на RAW снимките е, че те не изглеждат толкова добре на фотоапарата, колкото JPEG изображенията, тъй като нямат приложено изясняване, контраст и други автоматични „обработки“.

Обработка на RAW снимките във Photoshop

Програмата Adobe Photoshop (и Photoshop Elements) включва редактор за RAW файлове – Adobe Camera Raw (ACR). Когато кликнете два пъти с мишката върху RAW файл, той ще се отвори с ACR. Camera Raw е вградена и в модула Develop на Lightroom, където има същите плъзгачи и контролни бутони както при ACR.

С ACR ще можете да контролирате всичко: баланса на бялото, експозицията, дори проблеми, „причинени“ от обектива. Това е предварителна подготовка – преди работата в обикновения Photoshop, свързана с ретуширане и др.

Важно е да отбележим, че промените, направени в Camera Raw, не променят оригиналното RAW изображение – можете да експериментирате, да създавате нови изображения постоянно.

RAW снимки може да обработвате и на Aperture на Apple и дори на iPhoto.

Подреждане на снимки в Lightroom

Програмата Lightroom е удобна за:

 • подреждане и организиране на цифровите фотографии,
 • обработка на RAW, JPEG и TIFF файлове,
 • създаване на слайдшоута,
 • разпечатване на различни изгледи,
 • създаване на фотокниги.

Lightroom обаче не може да замени Photoshop, тъй като не позволява:

 • качествено ретуширане (отстраняване на бръчки, оформяне чертите на лицето и др.),
 • създаване на интересни специални ефекти или композиции от снимки,
 • коригиране на слоевете и др.

Това е накратко основното, което трябва да знаете за RAW файловете, ако имате желание да се занимавате с фотография и сега навлизате в тези красиви, дори магически пространства. Ще се радваме да направите вашите допълнения в коментарите – те ще са полезни не само на другите читатели, но и на нас!

Ако вече сте готови с вашите прекрасни фотографии, може да разчитате на Esstetic Print за качествено принтиране върху богато разнообразие от материали (картон, фотохартия, канава и др.).

ПРЕДИ / СЛЕД Обработка в Lightroom  в цветен вариант и Ч/Б