Преводна статия от страницата на фотографа Russ Barnes

Онези от вас, които следят този блог и моите постове в различните социални медии, знаят за декларираното от мен намерение 2015 година да бъде моята година за печат. Поставих си тази цел съвсем сериозно – вече завърших внушително общо портфолио в калъф с размер А3 с мои работи, като използвах един прекрасен висококачествен продукт от Hartnack & Co (вижте мини серията, която ЗАПОЧВА ТУК), а винаги ми се е искало да направя нещо по-малко, което да съдържа една проектна серия като Backwater.

Screenshot 2015-07-23 13.05.18

Отново се озовах на ловната пътека в търсене на висококачествен продукт. Когато първоначално търсех нещо, в което да поставя главното си портфолио, се бях спрял на няколко варианта, които предлагаха кожена подвързия. Макар и изключително привлекателни, те не бяха евтини; на практика бяха по-скъпи от ръчно изработеното портфолио на Hartnack & Co, с което в края на краищата се сдобих. Въпреки това, този път продуктът от кожа се оказа на едно от първите места в списъка с цели, защото исках нещо различно от основното портфолио.

В отговор на подходящо публикуван туит от Hahnemühle UK, аз се запознах подробно с предложенията им за Fine Art Inkjet албуми и установих, че отговарят на всички мои критерии с някои доста интересни опции … с черна мека кожена подвързия, червено акцентиращо броширане, предварително перфорирани страници, неочаквана за мен опция двустранен печат с тяхната PhotoRag Duo 276gsm Fine Art Matt хартия, полупрозрачни предварително перфорирани разделители, захващане на кориците със скрити винтове, те покриваха всички изисквания, при това без да изпразват чувствително банковата ми сметка. В основното ми портфолио имах проблем с изображенията с портретна ориентация (толкова голям, че в края на краищата не включих в него нито едно), поради което този път исках нещо, което ще ми свърши по-добра работа в това отношение. Опцията на Hahnemühle’s 12″x12″ изглеждаше почти перфектна за тази цел.
Screenshot 2015-07-23 13.42.51

Направих поръчка по интернет на on-linepaper.co.uk за квадратната и за по-голямата,  размер А3, опции (винаги мисля с няколко хода напред с оглед на това, какво ми предстои в бъдеще) и след няколко дни държах продуктите в ръцете си. Първото, което ми направи впечатление, беше етикетът на кутията: на него пишеше „Изящна фотография“. Дали това не беше описание на онова, което трябваше да бъде вътре? А може би по-скоро изявление за намерения? Нямаше как това да не вдигне залога до известна степен; то сякаш намекваше, че между кориците има място само за фотографии с определен стандарт …

276gsm Photo Rag Duo хартията също ме притесни в началото – докато не разгледах внимателно опциите. Дори не знаех, че съществува нещо като качествена хартия за двустранен печат с мастилено-струен принтер (почти никой не предлага такава), но на теория поне това означаваше, че мога да печатам повече в подобен на книга формат и да използвам два пъти по-малко хартия. Това беше доста примамливо за проектно-ориентираното разпечатване, което имах предвид. Притеснявах се, че разпечатаното на едната страна ще се повреди, докато печатам върху другата, затова поръчах известно количество защитен спрей на Hahnemühle, като се надявах той да помогне – решение, което, според мен, по-късно се оказа решаващо.

 

Screenshot 2015-07-23 13.44.25

 

Комплектът обикновено се състои от две части – избирате опция за подвързия (която не идва с хартия за мастилено-струен печат) и след това опция за хартия. Доставената подвързия и указанията за сглобяването й бяха ясни и разбираеми; лесно беше и да намеря и сваля профила на Hahnemühle Photo Rag Duo ICC за моя Epson 3880. Предварително перфорираната и подготвена хартия беше отлично защитена и аз сглобих подвързията, за да проверя каква ще бъде общата дебелина. С подвързията се доставят два комплекта винтове, така че можете да избирате различни дължини, което е чудесно, макар за мен по-късият комплект да пасна чудесно. Освен това, трябва да кажа, че се зарадвах за избора на опцията с червено бродиране за кожената корица, което определено придаваше търсената от мен класа за окончателния вид на презентацията. Текстурираната кожа, въпреки че е мека на допир, осигурява добра защита; тя коренно се различава на вид и допир от изкуствената PV кожа. Очевидно някой в Hahnemühle беше разработил този продукт въз основа на всички правилни принципи.

 

Screenshot 2015-07-23 13.44.37

 

Накрая стигнах до най-важната част – изборът и отпечатването на снимките. Както и преди с основното ми портфолио, организирах окончателните кадри, които исках да използвам, определено най-силните от проекта до момента, след което се опитах да създам една свързана поредица. Беше особено важно да направя това преди отпечатването, защото за разлика от отпечатването на поредица от отделни кадри, ако отпечатвате двустранно, първо трябва да решите каква ще бъде последователността.

 

Screenshot 2015-07-23 13.06.55

 

Най-сетне дойде време за разпечатване. И тук вече стана наистина интересно:

  • Накъде да заредя хартията? Не е толкова просто, колкото би ви се сторило отначало …
  • Колко поле да оставя отляво, отдясно, отгоре и отдолу?
  • Коя страна е лява, дясна, горна и долна?
  • Каква стандартна височина и широчина ми е нужна, за да не „бяга“ отпечатъкът от една страница на друга?
  • Какъв отстъп трябва да предвидя за перфорирания край?
  • Коя страна трябва да се зареди отгоре за разпечатване в стил „книга“?

Не мога да се спирам подробно на всички отговори тук, тъй като доста неща зависят от това с какви размери и подрязване искате да разпечатвате, но има няколко главоблъсканици, които трябва да решите – необходими са ви добро разбиране и усет за пространство, за да се справите и аз с ръка на сърцето ще си призная, че доста се затрудних, докато се оправя. За нещастие, този пакет има един недостатък – липсват шаблони, които да ви помогнат, затова се наложи да прибягна към молив и хартия и да си направя мои собствени. Наложи се доста да си напрегна мозъка, докато разбера как точно да заредя хартията; че изображението трябва да се преобърне огледално на 1800 в Photoshop за разпечатването на обратната страна; че трябва да наглася отстъпа както трябва за подрязване 5:4 и да се съобразя с перфорацията на полето. Разбира се, направих няколко грешки, които ми струваха някой и друг скъпоценен лист – не се размина и без няколко пиперливи думи …

По-долу вляво се вижда какво става, когато зададете отстъпа на отпечатъка от обратната страна в грешното поле, а вдясно наръчникът за идиоти, който трябваше да съставя за себе си – сами ще разберете колко важен е той, ако се опитате да разпечатвате като мен!

 

Screenshot 2015-07-23 13.41.34

 

Щом създадох шаблоните за портретна и пейзажна ориентация, за разпечатване на лице и гръб, всичко си дойде на мястото. Процесът протече долу-горе така:

  1. Разпечатвате върху лицевата страна и оставяте да изсъхне най-малко 30 минути. Повечето оставих да съхнат цяла нощ, но опитът ми показва, че матовата хартия съхне много бързо.
  2. Нанесете 1 хоризонтален покриващ слой със защитния спрей на Hahnemühle и оставете десетина минути. Спреят има остър мирис, затова покрих голямата маса в дневната и отворих двойните врати, които водят навън.
  3. Нанесете вертикален покриващ слой със защитния спрей на Hahnemühle и оставете 10 – 15 минути. Поставете отпечатъка в голям антистатичен плик. Предпочетох и тези да оставя да престоят цяла нощ.

Повторете 1, 2 и 3 за обратната страна. Тук можете да видите колко време може да отнеме този процес … Аз купих един флакон спрей, нанесох два слоя на почти 40 отпечатъка с размери 12″x12″ и мисля, че не съм изразходил повече от половината – според мен, определено си струва парите.

 

Screenshot 2015-07-23 13.47.51

 

След, както ми се стори, буквално няколко дни разпечатване, сушене и нанасяне на покритие, проектът най-после беше готов за събиране в кожената подвързия с винтове. Защитният спрей си беше свършил работата забележително добре – нямаше нито едно петно върху отпечатъците, въпреки че хартията беше минала през моя Epson два пъти, по нито един отпечатък нямаше драскотини, макар че бях направо параноичен да изгладя хартията всеки път преди да я заредя. Единственото нещо, с което се сблъсках, беше, когато разпечатвах обратните страни; появиха се проблеми с първоначалното зареждане, при което моят 3880 прояви известни капризи за подравняването на страницата, макар че на мен ми изглеждаха идеално подравнени, като всеки път обаче, проблемът лесно се решаваше с повторно зареждане.

Тук трябва да добавя и няколко думи за качеството на хартията – тя наистина е много, много хубава. Отпечатъците излязоха чудесно, с превъзходно предаване на цветовете и фантастична цветова гама. Гладкото кадифено покритие на хартията имаше лека, но забележима текстура, която определено добавя онова често убягващо усещане за изящно изкуство. Най-малкото, беше идеална за онова, което правех в случая и нямам думи, с които да я препоръчам достатъчно убедително. 276gsm е достатъчно, за да видите само част от контурите на отпечатъка от обратната страна, ако го вдигнете срещу светлината и, разбира се, точно така си беше, въпреки лекото ми притеснение преди да закупя хартията.

Това, обаче, е проект за търпеливи хора със здрави нерви, тъй като качественият резултат рядко е нещо, което може да бъде постигнато прибързано или с абсолютна лекота. Беше нужно доста мислене по време на целия проект, определено много повече, отколкото при разпечатването на отделни снимки за монтаж и рамкиране. След всичко казано, смятам, че крайният резултат е забележителен. Завърших проекта с титулна страница, с няколко думи и определение на цялата работа и когато го сглобих с полупрозрачните разделители, той наистина оправда надписа Fine Art Photography, отпечатан върху кутията. Нямам търпение да го покажа на други хора – планът ми е да участвам в една или две изложби с цялата тази продукция като показател за това какво е възможно и определено смятам, че тя оказва цялото въздействие, за което се надявах, когато се впуснах в това ново начинание.

По-долу има няколко изображения от окончателната продукция. С удоволствие ще отговоря на въпроси, ако имате такива. Общо взето, според мен, това е ценна придобивка за фотографите и определен успех за Hahnemühle:

 

Screenshot 2015-07-23 13.07.46

Screenshot 2015-07-23 13.07.57

Screenshot 2015-07-23 13.08.11

Screenshot 2015-07-23 13.08.21

 

Screenshot 2015-07-23 13.08.32

 

Screenshot 2015-07-23 13.08.43

 

FineArt InkJet Leather Album и отпечатването му може да поръчате в Esstetic Studio.

 

Статията е преведена и публикувана с разрешението на автора!

Оригиналната статия може да намерите тук – REVIEW: Hahnemühle Fine Art Inkjet Leather Albums.

Превод: Тодор Кенов