* Статиятa е преведена специално за Естетик студио с любезното съдействие на Hahnemühle и Red Ognita.

Джоуел Тинтелаар е фотограф, популяризатор и автор, влюбен в чернобялата фотография, архитектурата и заснемането с дълга експозиция. Той поддържа блога bw/vision.com, където попаднахме на статия от Ред Огнита колко важно е превъзходното отпечатване в голям размер, за да бъде едно изображение наречено изящно изкуство. Ред Огнита е многократно награждаван за своите чернобели фотографии и притежава собствено студио за отпечатване redlab, което се намира на Филипините. Той разказва с увлечение, основавайки се на обширните си познания, как създава изящни принтове за творци от цял свят и колко важно е отпечатването в съвременната цифрова епоха. С удоволствие споделяме с вас техните мисли и статията им „Безпощадният принт и колко важен е изборът на хартия“ в леко съкратен вид.

Портфолио на Линус Бергман в кутия

Портфолио на Линус Бергман в кутия

Нашата мисия:

Джоуел Тинтелаар: Една фотография може да бъде причислена към категорията „изящно изкуство“, когато бъде отпечатана. За предпочитане в голям размер, така че нито един детайл да не убегне от вниманието на зрителя, а майсторството и усилията, които сте вложили в нея, да изпъкнат. За мен майсторството, вложено във фотографията и цифровото отпечатване са най-важните елементи, които я превръщат в произведение на изкуството. Всичко останало е просто една цифрова снимка.

Ред Огнита: Не съм виждал човек, който по-бързо да усъвършенства фотографското си майсторство от онзи, който току-що е започнал да отпечатва своите работи. Принтът е безпощаден. На него ще се види всяка грешка, която сте допуснали. Едно леко мръдване ще доведе до „призрачно“ размазване. Хроматичната аберация, дължаща се на обектива, с който разполагате и относителната стойност на блендата, която сте избрали, веднага ще изпъкнат. Пикселът в повече или по-малко от необходимото, който сте допуснали, ще доведе до бандинг. А онази прашинка, която сте пропуснали да почистите, безкрайно ще ви дразни. Всяка дреболия, която не сте имали намерение да правите, става забележима.

Защо трябва да се отпечатва?

Вероятно вече сте наясно с някои от причините. В интернет ще намерите океан от причини. От технологични неудачи, през по-висока стойност на работата ви, по-голяма печалба, до запазени спомени, дори и да се провалите. Списъкът с причините защо трябва да отпечатвате е безкраен. Позволете и на мен, обаче, да добавя към него още три, които от моя гледна точка са важни.

©Greg Metro от Photo Rag®

©Greg Metro от Photo Rag®

 1. Принтът изостря вниманието ви.

Отпечатването ви кара да обмисляте всеки свой ход. Като знаете, че онова, което създадете, впоследствие ще бъде отпечатано, вие си налагате дисциплина, която никога преди не сте имали. От момента, в който разпънете статива, до момента, в който изпратите изображението към принтера – всеки ход е предвиден. Всяка корекция ще бъде прецизна и предварително обмислена. Ще разберете какво означава да извършвате корекции на малки стъпки. Ще се научите да бъдете търпеливи. Ще си създадете работни навици – за неща, които трябва да проверявате и впоследствие да проверявате отново.

 1. Принтът е материален.

Можете да го пипнете с ръка. Той има физическа форма. Всеки може да види къде е окачен. Всеки може да го подържи, ако му позволите. Всеки час, който прекарвате в снимане, е час извън вашия дом. Решили сте, че през това време фотографирането за вас е по-важно. Всяка стотинка, похарчена за фотографиране, е стотинка, отделена от нещо друго. Нима не искате да получите насреща нещо, което си струва? Цял милион четки, а картина няма? Принтът е нещо материално, който вие сте създали. Нямало е нищо, а сега има нещо. И това е станало възможно благодарение на вас.

 1. Принтът е вашето завещание.

С подходящи грижи вашите принтове ще ви надживеят. Те ще бъдат нещо, което ще оставите след себе си. Единствената причина, поради която сте ги създали, е от любов. Те са само и единствено ваши. Никой не ви ги е посветил; за вас те са източник на гордост и радост. Точно така сте видели света – в буквален и преносен смисъл. Те ще бъдат нещо, което си струва да запазите.

Както и с много други неща в живота, не всичко е за всеки. Отпечатването може да не е за вас. Но ако сте сериозен по отношение на фотографията и бихте искали да усъвършенствате работата си, опитайте да отпечатвате. Най-добре е вие сами да го правите – така ще се научите по-ефикасно и по-бързо, но не е задължително вие самите да го правите. Вземете предвид разходите за поддръжка на принтера и честотата на отпечатването. Може да се обърнете към специализирана лаборатория (Hahnemühle Certified Studio), която да прави това или потърсите мнение, или пък съвет от приятел, които име принтер. Отпечатайте изображението. Подпишете го. Сложете му дата. Запазете го. След време ще бъдете доволни, че сте направили това.

Избиране на хартия за вашите фотографии

Като оставим настрана „Какъв принтер да си купя?“, един от въпросите, които най-често ми задават, е „Каква хартия да избера?“. Един от най-важните избори е този на „подложка“. Днес, при наличието на множество опции, човек лесно може да се „изгуби“ и обърка. Тестването на хартии за печат на изящно изкуство е скъпоструващо и отнемащо време занимание. Знам, защото самият аз съм минал през това. Без да се впускам в твърде много технически подробности, позволете ми да опитам да ви помогна, за да стесните диапазона на търсене. Можете да започнете, като направите кое да е или всичко от посоченото по-долу:

 • Вижте сам. Разгледайте различни видове принтове. Проверете ги. Докоснете ги, ако може. (Каталозите с образци на Hahnemühle на търговски изложения или при някой техен дилър, или в лаборатория.) Смятате ли, че работата ви ще изглежда по най-добрия начин върху такъв тип медия?
 • Консултирайте се с човек, който се занимава с печат, на когото имате доверие.
Каталог с образци на хартия Hahnemühle Digital FineArt Paper

Каталог с образци на хартия Hahnemühle Digital FineArt Paper

 • Поискайте/ Закупете пакет с образци от производителя на хартия. Един пакет с образци обикновено включва по два листа от вид с размер А4. (Пакетът с образци на Hahnemühle с гланцирана, матирана гладка или матирана текстурирана хартия и канава, попитайте вашия дилър или човека, при когото отпечатвате.)

Роля при избора на хартия за вашите фотографии играят съображения от техническо и естетическо естество.

Технически

 • Гама – Цветовата гама на един принт представлява диапазонът от цветове, който комбинацията от принтер, мастило и хартия може да възпроизведе. Гамата засяга най-вече силно наситените цветове. Гамата на принта се влияе също от цветовото пространство на камерата, компютъра и принтера.
 • Яркост – Яркостта е мярка за светлинно отразяване на синя светлина с определена дължина на вълната. Простичко казано – яркостта представлява по тясна мярка за светлинно отразяване отколкото белотата. Някои хартии използват оптични агенти за яркост (OBA’s), за да разширят тоналния диапазон на хартията.
 • Dmax – Колко черно е черното? Това е мярка за най-дълбокия черен тон, който комбинацията от принтер, мастило и хартия може да възпроизведе. Принтове с лош Dmax изглеждат бледи и слаби. Ще забележите, че черното на гланцираната хартия е по-черно отколкото на матираната хартия.
 • Трайност – Тя описва способността за съхраняване на медията и устойчивостта й на избледняване. Важна е за музеите, галериите и колекционерите.
 • Устойчивост – Способността на медията да издържа на изтриване, вибрации, начупване, прегъване и надраскване.

На сайта на производителя на хартия лесно можете да намерите техническите спецификации. Ако се питате защо част от техническата информация не е показана от производителя на хартии, причината е, че някои характеристики зависят от комбинацията хартия, мастило и принтер, а те не знаят какво използвате вие. Ако имате съмнения, обърнете се за помощ към Центъра за технически приложения на Hahnemühle по телефона или електронната поща.

Естетически

 • Естествена хартия или синтетична с покритие от смола (RC)?
 • Отразяваща способност – гланцирана или матова?
 • Текстура – гладка или текстурирана?
 • Тегло – дебели или тънки хартии?
 • Краища – гладки или грубо изрязани?
©Mitch Miguel on Hahnemühle Photo Rag® 308

©Mitch Miguel on Hahnemühle Photo Rag® 308

Матирани срещу гланцирани хартии

Матираните хартии се базират на алфа целулоза от дърво (Hahnemule Bamboo се произвежда от бамбукови влакна) или от памучни влакна. Тяхната привлекателност се дължи на вида им и на усещането при допир. Тяхната текстура е като на хартията, използвана за рисуване (например хартия за акварели) – вид и осезателност, които просто липсват при обикновените фото хартии. Отражателната способност на матираните хартии е по малка, но може да придаде блясък и на даден мотив. Върху матирани хартии се печата със специални черни мастила, които върху хартиите на Hahnemühle с тяхното превъзходно покритие за мастиленоструен печат дават дълбоко и равномерно почерняване. Производители като Hahnemühle предлагат и гланцирани (баритни) хартии, които задоволяват всеки вкус по отношение на висок гланц, полугланц или перлено покритие. Гланцираните хартии имат по висока отражателна способност и върху тях се отпечатва с мастило Photo Black. Това създава по-дълбоки черни и подчертани цветове в съчетание с желаната степен на гланца. Накратко, ако искате снимки, които направо да „изскачат“ от хартията, избирайте гланцирани хартии. Ако искате снимките ви да бъдат изтънчени и предизвикващи дълбоки емоции, избирайте матирани хартии.

Личен избор

Аз смятам, че всеки фотограф, който отпечатва работите си, трябва да има най-малко два вида лична хартия. Едната гланцирана, а другата матирана. Или две хартии от един и същ вид (матирана или гланцирана), но едната с по-бяла основа, а другата с топла естествена бяла основа. Това не само ще облекчи живота ви при отпечатването, но и ще послужи като ваша запазена марка по отношение на хартията. Вашата последователност не само при избора на тема/ последваща обработка, но също и при представянето, може да ви помогне да си създадете ваш собствен стил.

Успешно отпечатване, ваш Ред Огнита!

Оригиналната статия може да бъде прочетена тук:

The unforgiving print and the importance of paper choice

Превод: Тодор Кенов