Основите на фотографската магия са поставени в древна Франция от Жозеф Ниепс, който за първи път през далечната 1826 г. успява да направи първата успешна снимка. Той използва калаено-оловна плочка, която е покрита със смола и се втвърдява благодарение на светлината. След този успешен опит, всеки следващ ентусиаст успява да доразвие идеята за да достигнем до съвременните фотографии с високо качество. За да получим качество в една снимка е нужно да се наблегне на няколко основни елемента. Фокус, светлина, пространство, обект всичко това е от значение за постигане на отличен краен резултат. Един от най-важните елементи е размерът.

Размерът на едно изображение е значимо за изграждане на цялостно естетическо въздействие на конкретен образ. Много начинаещи фотографи смятат, че по-големият размер оказва по-специфичен ефект на една снимка, но това е заблуда. В една фотография фокусът трябва да пада не само върху размера, но и върху образа, който желаем да изпъкне. В световен мащаб съществуват специалисти като Едуард Уестън, които залагат основно на размер 8 х 10 см.

Стандартните размери, които се използват за разпечатване от фото са следните:

  • 9 х 13 см – с минимален размер в пиксели 520 х 743 и препоръчителен от 880 х 1257;
  • 10 х 15 см – минимален размер в пиксели 600 х 857 и препоръчителен от 980 х 1400. За този размер трябва да се знае, че той е най-често използвания от потребителите в САЩ и Канада;
  • 13 х 18 см – с минимален размер 780 х 1115 и препоръчителен от 1280 х 1829. Това е така наречената златна среда, която се използва в голяма част от европейските страни;
  • 15 х 21 см – минимален размер от 900 х 1286 и препоръчителен от 1480 х 2115;
  • 20 х 30 см – последен в нашия списък, но не и по-важност. Минимален размер в пиксели 1200 х 1850 и препоръчителен 1580 х 2400.

wall

В наши дни качествена снимка може да бъде направена и с телефон, защото повечето от тях имат 8 мегапикселова камера, та дори и по-големи. Разликата, обаче идва след като снимката бъде прехвърлена на друг носител, защото тогава може да се получи автоматична промяна в пикселизирането. В повечето случаи фотоса ще придобие разширен мащаб, който ще развали визуалния обект. Нужно е ръчно да се настрои правилния формат и пиксели.

Ефектът на фотографията за едни е в малкия размер, за други в по-големия. С увеличаване на размера при някои фотографии съществува риск от разваляне на образа. Размерът трябва да бъде определен от този, който го прави, защото той най-добре усеща какво и по какъв начин иска да пресъздаде. Ако дадено изображение изглежда добре в съответния си размер, то няма никаква нужда да се променя. Понякога просто е добре нещата да бъдат оставени такива, каквито са. По-големият размер не означава по-добро качество или по-добър краен резултат. Залагайте на това, което ви харесва и ако искате да научите повече за фотографиите, посетете нашия сайт https://essteticprint.com/. В него ще откриете тайните на фотографския печат.