Във фотографията има някои общи условия, които трябва да се познават за извличането на така наречения „максимум“ при задаване размера на печат. Нужно е да се вземе под внимание, че качеството на печата зависи от пикселизацията и плътността на изображението. В зависимост от това дали е малък или голям размер, качеството на фотографията може да варира. По-големият размер на фотографията гарантира по-добро качество. Колкото по-голям размер има едно изображение, толкова по-добър визуален ефект се постига. В малко от случаите ще загубите от качеството с повишаване на размера.

За да разберем разликите между отделните размери на фотосите е нужно да се върнем към първоначалните основни познания по темата. Там се разглеждат следните въпроси:

  • Как работи сензорът на цифров фотоапарат?
  • Какво е пиксел?
  • Повече или по-малко пиксели за по-добро качество?
  • Как първоначалния размер оказва влияние на крайния резултат?

Терминологията е „хлъзгава“ по отношение на тези въпроси и данните са противоречиви.

В цифровата фотография информацията за размера на дадена фотография се идентифицира с броя и размера на пикселите в един файл. Логично е, че по-големите файлове с изображения съдържат повече пиксели и по-наситени точкови детайли, които подобряват картината. Пикселите представляват малки цифрови пакети, които са пълни с информация за оформянето и визуализирането на даден образ. Обикновено промяната на размера и резолюцията на дадена графика може да даде много добри резултати в конкретното съотношение. Ако желаете един образ да стане по-наситен и добре изглеждащ е нужно да наблегнете в увеличаването на повече пиксели, или избор на по-висока ефективна резолюция. Увеличаване на снимката намалява резолюцията (по-малко точки на инч). Намаляването на размерите на картината увеличава своята резолюция (повече точки на инч).

Ако вашата резолюция на картината е твърде ниска, картината ще има ъгловат и пикселизиран външен вид. Ако резолюцията на картината е твърде висока, размерът на файла на публикацията става ненужно голям, и това отнема повече време за отваряне, редакция и отпечатване. Снимки с резолюция по-висока от 360 пиксела на инч, могат да се отпечатват и стават с невероятно качество. При планиране за отпечатване на цветни снимки, разделителната способност на картината трябва да бъде между 200-300 пиксела на инч.качествен фотографски печат е между 180 и 360 ppi –за малките размери се препоръчва 360, а от 40/60 см нагоре може и 180. Често се използва и резолюция 240 ppi, дори някои програми оразмеряват в тази резолюция. Цените за съответните размери се определят според качеството и вида на хартията, която се използва за печата.

Нужно е да намерите най-ефективното решение при избора на размер за вашите фотоси. При използване единствено на компютърни програми за домашни условия, то резолюцията трябва да отговаря на тази на монитора.  Форматът на файла също може да окаже влияние на размера на файла. Преди да променим резолюцията на снимката е нужно да използваме файлов формат, който е подходящ за съдържанието на изображението. TIFF формат например се използва за снимки и линеарно изкуство. Форматът се препоръчва за файлове голям размер, богата цветова наситеност и компресия без загуба на детайли.

Ако това ви се вижда сложно ние ще прегледаме файловете и ще препоръчаме оптимален и максимален размер за отпечатване на вашите фотографии.

Ние от Esstetic Print ви препоръчваме следните размери:

➔ 20 х 30 см

➔ 30 х 45 см

➔ 40 х 60 см

➔ 50 х 75 см

➔ 60 х 90 см

➔ 70 х 105 см

Всичките отговарят на пропорцията 2:3 на матриците на най-масовите фотоапарати.