По какво фотографският печат се различава от другите видове печат?

Фотографски печат – това ще е темата на статията днес.

Фотографският печат е с изключително високо качество. За отпечатването на фотографии се използват високо технологични принтери, специална хартия и мастила от висок клас. Отпечатаните снимки са с голяма разделителна способност, запазват всичките си качества изглеждат впечатляващо.

Технологията и материалите, както и получения резултат различават фотографски печат от другите видове печат – ситопечат, офсетов печат, дълбок печат, висок печат и сух печат.

Освен върху фото хартия, фотографии се печатат и върху други материали. За външно излагане се печата върху винил и самозалепващо PVC фолио. А за неповторимо излъчване на картина, фотографии се отпечатват върху канава.

Какви са различните начини за отпечатване на снимки?

Най-често използваните технология за отпечатване на фотографии са:

  • Отпечатване с химичен процес.
  • Мастилено-струен печат.

В първия случай, изображението се прожектира на тъмно, върху фото хартия и след това се обработва с химичен процес. Във втория случай, с помощта на принтер се впръсква мастило.

Всяка технология има свои характеристики, предимства и недостатъци и се използва според желания резултат.

Макар новите технологии да завладяват пазара, класическата фото техника все още е ценена от фотографите.

Във фотолабораториите стандартните размери и формати снимки се печатат на оптимизирани машини, които се наричат мини-лабове. С лазерна или светодиодна глава изображението се експонира от изходния файл върху светлочувствителна фото-хартия, след което се извършва класическия „мокър“ процес. Ако е необходимо да се разпечатат снимки от ленти, те първо се сканират и превръщат във файлове и след това се подхожда по същия начин.

Големите печатни машини отпечатват фотографии с всякакви формати и размери, до максималния размер. Машините за широкоформатен печат използват мастила с усъвършенстван състав позволяват разпечатването на цветове от по-голям диапазон.

Механизмите на машините работят с голяма прецизност и точност, като позиционират перфектно капките върху медията, позволявайки висока резолюция на отпечатването.

Качествените пигментни мастила гарантират качеството на отпечатаните снимки. Широката гама цветове и способността на принтерите да създават полутонове, дава възможност за впечатляваща яркост и достоверност на фотографиите.

Голямото разнообразие от фотографска хартия с различна плътност и повърхност, удовлетворява всякакви изисквания към фотографския печат. Според вида на фотографията може да се избере тази, която ще я представи най-впечатляващо.

Повърхностите на фото хартиите са гланцирани, матови, кадифени или с друга текстура.

Особено актуално е печатането на фотографии върху канава.

Фотографски печат

Канавата е със структура наподобяваща на ленено платно и придава обемност на фото картините.

Канавата бива с разнообразна сплитка и покрития:

  • Канава с матово покритие, което придава перфектна детайлност и плавен градиент на фотографията.
  • Канава със сатенено покритие придаващо блясък.
  • Канава с фина структура за чисти и ярки цветове и голям контраст за черно-белите фотографии.

Изискванията на потребителите към разпечатването на фотографии са големи. Щом една снимка изглежда великолепно на монитора, очакванията са при печата качествата и да се запазят. Съвременната фотографска техника за печат позволява да се отпечатват фото репродукции с невероятно качество и еднаква визия с дигиталния оригинал на снимката. За да се случи това е необходимо калибриране на монитора, на който се гледа снимката и нейното настройване за печат. Печатните машини след това перфектно трансформират компютърната палитра RGB в печатната цветова система CMYK.

Фотографски печат