Защо да калибрираме монитора

Калибрирането на монитора при обработване на фотографии е първата стъпка и най-важна стъпка в процеса на управление на цветовете.

За съжаление много фотографи пренебрегват изборът на монитор, подходящ за работа с фото и графични изображения.

В отделна тема ще опиша важните моменти при избора на монитор, но сега за калибрирането и защо е важно да го правим!

Накратко казано калибрираният монитор ще свали розовите очила и ще ви покаже истинските цветове, яркост и контраст на снимката.

Да започнем хронологично – снимаме и сваляме файловете на компютъра. За фотографите препоръчвам работа с Photoshop и Lightroom. Те ви гарантират правилна работа с цветовете. Следващата стъпка е калибрирането.

Процедурата проверява и настройва монитора към определен стандарт за да показва вярно цветовете, яркостта и контрастта. Почти винаги когато си купите нов монитор той е настроен да бъде по-светъл от стандарта за работа с графични изображения.

Това води до няколко проблема:

  • при печат вашите фотографии излизат тъмни
  • боли главата
  • развалят се очите

Втора и трета точка са здравословни проблеми и трябва да погледнете отговорно на тях.  Колкото до по-тъмните фотографии ще се спрем по-подробно на това.

При всяка отпечатана изложба, особено ако фотографът за първи път отпечатва своя фотография, идват хора и казват „Ама моята снимка е тъмна!“. Това е сигнал, че мониторът е бил по-светъл. Ако не сте сигурни в монитора може да проверите хистограмата – тя със сигурност показва дали файла е тъмен или светъл. Разбира се и осветлението на залата също има значение.

По стандарт яркостта на монитора трябва да бъде 120 кандела. При подготовка на файлове за определени цели тя може да варира от 90 до 130 кандела. Преди време направих един екперимент – настроих офисния монитор на 120, а домашния на 100 кандела като гаранция файла да не е тъмен при печат. Трябваше да подготвя голямо количество файлове за клиент и ми се налагаше да работя и в къщи и в офиса. След като пратих известно количество обработени файлове на монитора със 100 кандела, клиента се обади и каза, че файловете имат изгорели участъци. Направихме цветна проба и това наистина бе така. Веднага калибрирах и двата монитора към 120 кандела и проблема беше решен. Настройването на правилна яркост и контраст гарантира показване на всички степени на сивото от 0 (черно) до 255 (бяло).

Защо ни е нужно калибриране на монитора?

За да проверите какво виждате в момента изтеглете този тестов файл.

Файлът е в цветно пространство ProPhoto! Необходимо е да настроите правилно Photoshop Color Settings. Повече за цветните пространства във фотографията прочетете тук.

Самия процес не е сложен, но се изисква специален уред наречен калибратор. Колегите от Фотокафе са написали хубава и подробна статия, която може да прочетете тук.

Моето лично мнение е, че всеки фотограф трябва да има калибратор и периодично да си проверява монитора. Инвестицията в калибратор е по-малко от цената на евтин обектив!
Обадете ни се ако имате нужда от калибиране, а все още не сте сигурни, че искате да купите собствен калибратор!

Надявам се статията да е полезна и ще се радвам на вашите коментари!