картини на стената

Чували сте изразът: „Моят дом е моята крепост“?

Чували сте изразът: „Моят дом е моята крепост“, а замисляли ли сме се защо?

Аранжираното от нас пространство е израз на нашите чувства, емоции, вкус, приоритети, потребности и виждания. Ако за някого да си постави мивка – цинкова кофа е прекрасна идея, за друг би било шокиращо. Тази екстравагантност и шарения от творчески решения е богатство, което можем да използваме в ежедневието си.

Забелязали ли сте как понякога сменяте един мебел и всичко в стаята придобива нов облик? Как един малък цветен акцент отваря пространството и то изглежда много по-добре?

Играта с огледалните повърхности

Играта с огледалните повърхности, с цветовете, със светлината са малки хитринки, които дават голям ефект. Тук обаче е редно да отбележим и други непренебрежими факти. Големината на пространството, с което разполагаме, времето, което можем да отделим, за да инвестираме в оптимални интериорни решения и не на последно място бюджетът. В този дух много по-често се задоволяваме с дребни, кратковременни обновления. Смяна на местата на някои вещи, промяна на местоположението на по-големите мебели, прибиране на някои интериорни украшения и добавяне на нови. Тази игра на пресъздаване на личното ни пространство винаги е свързана с нуждата ни от обновление и във вътрешния свят. Емоциите, които изпитваме се менят, менят се и вкусовете ни за живота. В този ред на мисли в даден момент един часовник би ни се сторил прекрасна идея. А в друг момент бихме го изхвърлили. Интериорните настроения са интересни за психологическо изследване на личността, но това е дълга тема, която не е предмет на тазсегашния текст. Идеята е, че нашите радости, удоволствия, хобита, ценни вещи, дори таланти са „записани“ в пространството около нас. Невероятно, нали?!

Нашият дом е огледало на нас самите!

Спомняте ли си игрите като малки – на професии – пожарникар, медицинска сестра, учител, спортист, а дали ли си сметка, че не сме си играли на художник, склуптур или писател? Действията, които идват спонтанно от естествената природа на човек не го поставят в границата на определен занаят… децата често пъти са по-интуитивни и непринудени – ние сме рисували без да сме чувствали нуждата да облечем в професионално звание това, че рисуваме; ние сме пели без да кажем специално „аз съм певица или певец“… Така е и с нашия дом – той е огледало на нас и ние го творим и претворяваме без да кажем „аз съм интериорен дизайнер“…

Когато домът и интериора заема специално място в живота ни!

Това, че обичаме да поставяме наши снимки в рамки или да използваме удобството на канавата също може да ни наведе на мисълта, че домът и интериорът в него заемат специално място в живота ни. Снимките-картини са един привлекателен начин да се съчетае индивидуалният почерк със сферата на творенето – нещо лично облечено в духа на изкуството – идеален щрих в домашния уют. Все по-разпространено и актуално е да се следва този подход, защото емоционално зарежда притежателя на картината като го отвежда в някой любим спомен или го подсеща за любим човек през ролята на изкуството – цветовете са живи и постоянно влияят на нашето настроение и психика неслучайно има цяла наука за това – цветотерапия.

Играта на цветовете в интериора е от голямо значение и това със сигурност предопределя и в какви цветове и нюанси е подходящо да изберем картините на стената. Разбира се, една любима снимка отива на всеки интериор. Придава уют, дава топлина – все ценностите, с които свързваме дома.